+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Koupačův průvodce (3. díl): Jak postavit nadzemní bazén?

Stavba nadzemního bazénu není nijak složitá. S pečlivým plánováním a párem šikovných rukou ji hravě zvládnete. Přečtěte si, co je nutné promyslet před nákupem nadzemního bazénu a jak postupovat při instalaci, pokud už máte vytoužený bazén doma.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Nafukovací bazén s vodou a lehátky na zahradě

Z předchozího dílu našeho bazénového průvodce již víte, podle jakých kritérií nadzemní bazén vybírat.

Před nákupem nebo výstavbou nadzemního bazénu se ujistěte, že máte vše potřebné a víte, jak při stavbě bazénu postupovat. Důležité informace najdete níže.

Při výstavbě nadzemního bazénu budete potřebovat:

  • Plochu vhodnou pro umístění bazénu
  • Bazénovou konstrukci a základní nářadí
  • Podložku, resp. geotextilii pod bazén
  • Bazénovou chemii pro ošetření vody

Uvedené body rozepíšeme níže, kde si přiblížíme stavbu nadzemního bazénu krok za krokem.

1. Vyberte správné místo pro nadzemní bazén

Plocha, na kterou nadzemní bazén umístíte, musí být:

  • Srovnaná a zbavená ostrých předmětů. Odstraňte větší kamení, větvičky a jiné ostré předměty, které by mohly poškodit bazénovou fólii.
  • Situovaná ideálně na jižní straně zahrady. Případně na místě, kam během dne dopadá dostatek slunečních paprsků, které rychleji prohřejí vodu v bazénu.
  • Dále od velkých stromů. Velké stromy zbytečně stíní. Do nadzemního bazénu mohou padat listy nebo větvičky ze stromů, tím a zvyšovat nároky na čištění vody.
  • Dále od sousedů i vašeho obydlí. Pokud se bazén protrhne, hektolitry vylité vody mohou poškodit záhony, základy domu nebo sousední majetek.
  • Dostatečně blízko ke zdroji vody a elektřiny. Pro chod filtrace, případně podsvícení a dalších zařízení je elektřina nezbytná. Blízký zdroj vody zase usnadní napouštění bazénu, aniž byste museli tahat hadice po celé zahradě.

TIP: Na terénu se sklonem okolo 1 % lze umístit bazén i na trávník. U většího sklonu je již na zvážení větší vrstva vyrovnávacího materiálu, případně stavba pevného základu.

2. Připravte terén v místě, kde bude bazén stát

Plocha pod nadzemním bazénem musí být rovná a zpevněná, a to hned z několika důvodů:

  • Postavíte-li bazén na nerovném podloží, hladina vody nebude ve stejné úrovni.
  • Vstup do bazénu nebo pohyb ve vodě může být nepohodlný a zbytečně kazit požitek z koupání.
  • U nadzemních bazénů s konstrukcí budou podpěry nerovnoměrně zatíženy. Pokud tento stav trvá dlouhodobě, může dojít k ohnutí nebo či prasknutí podpěr.
  • Na nerovném podloží může být zbytečně namáhána i konstrukce nafukovacích bazénů. I u nich může tímto způsobem dojít k nevratnému poškození.

Proto nejdříve z plochy odstraňte předměty, které by jinak mohly poškodit jak bazénovou podložku, tak samotnou konstrukci bazénu.

Nadzemní bazén s lidmi (ptačí perspektiva)

Následně si vyznačte místo pro bazén. Zapíchněte větší šroubovák do středu plochy, na které bude nadzemní bazén stát. Potom si vezměte na pomoc metr a láhev s pískem – použít můžete také mouku, vápno či jiný přípravek ve formě prášku – a „zakreslete“ na ploše tvar bazénu.

K této ploše připočtěte ještě dalších několik desítek centimetrů (podle modelu nadzemního bazénu), ve kterých zohledníte i rozměry dodatečného příslušenství nebo bazénové konstrukce.

3. Půdu pro umístění bazénu zpevněte

Další přípravné práce se budou odvíjet od rozhodnutí, na jaký druh podkladu chcete nadzemní bazén umístit. Jaká řešení se nabízí?

  1. Betonová deska. Dlouhodobé řešení, které je však časově i finančně náročnější na provedení. Vhodné pro velké nadzemní bazény s ocelovou konstrukcí, které jsou vystaveny dlouhodobě vyššímu tlaku.
  2. Tráva. Nadzemní bazény je možné obvykle umístit také na trávník. Ideální je plocha bez větších drnů, které mohou znepříjemňovat pohyb v bazénu nebo protrhnout podložku. U tohoto řešení pamatujte, že po případné demontáži bazénu zůstane na tomto místě velká skvrna. Tráva pod bazénem také může začít hnít v důsledku přemokření.
  3. Písek. Na podklad zbavený ostrých předmětů je možné položit jemný, např. štukový písek jako vyrovnávací vrstvu. Výška vrstvy bývá cca 1–2 cm (doporučení od výrobce by mělo být uvedeno v montážním návodu ke konkrétnímu modelu nadzemního bazénu).
  4. Polystyren. Nerovnosti a případnému úniku tepla (ochlazování vody) můžete zabránit pokládkou extrudovaného polystyrenu. Výhodou je také nízká absorpce vody (okolo 1 %). Pro běžné realizace bývá dostačující polystyren s tloušťkou 5 cm.
  5. Koberec nebo lino. Spíše „lidová“ než doporučovaná řešení. Tyto materiály, zejména pokud mají svůj věk, nemusí být dostatečně odolné a esteticky vždy nevypadají nejlépe.

Ať už zvolíte jakékoliv řešení, podklad musí být dostatečně únosný, a to nejlépe rovnoměrně v celé ploše bazénu. Mějte na paměti, že metr krychlový vody váží přibližně jednu tunu. U většího nadzemního bazénu s objemem 27 tisíc litrů vody (27 hektolitrů) tak bude terén pod bazénem dlouhodobě zatěžován hmotností 27 tun.

Jakmile máte plochu připravenou, položte na ni geotextilii. Na tento krok se zaměříme detailněji, protože dotaz, jakou geotextilii pod bazén zvolit, zaznívá poměrně často.

4. Na podklad položte vhodnou geotextilii

Podložka pod bazén nebo geotextilní podložka. Oba názvy většinou označují silnější netkanou geotextilii.

TIP: Kromě geotextilie existují také bazénové rohože. Ty jsou obvykle vyrobeny z pružného a protiskluzového materiálu. Umisťují se kolem bazénů, venkovních saun nebo (do) sprch.

Při výběru geotextilie je potřeba zvolit správný výrobek, protože geotextilie pod bazénem plní důležité funkce:

  • Brání protržení a propíchnutí bazénové folie ostrými předměty, například kořeny z půdy, kamením apod.
  • Zamezuje kontaktu bazénové fólie se zeminou nebo hnijícím materiálem (trávou).
  • Zajišťuje pohodlnější pohyb v bazénu: například ztvrdlé kusy hlíny by při došlapu na dno bazénu mohly být nepříjemné na došlap, pokud geotextilie pod fólii neumístíte.

Pokud geotextilie není součástí základní výbavy, kterou obdržíte v balení společně s nadzemním bazénem, můžete ji pořídit i samostatně.

Geotextilie pod bazén

Volte netkanou geotextilii o min. plošné hmotnosti 300 g/m², která bude vyrobena buďto z polypropylenu (odolnější surovina), nebo z recyklátu (méně odolný, ale cenově výhodnější a pro hobby realizace tohoto typu většinou postačující materiál).

TIP: Přečtěte si více o tom, jak vybrat geotextilii pod bazén a jak postupovat při její pokládce.

Geotextilii zastřihněte na požadovaný tvar a rozměr teprve po sestavení samotného bazénu.

5. Sestavte nadzemní bazén

Teď už přichází čas na stavbu bazénu. Tu lze pro přehlednost rozdělit do tří dílčích kroků:

  1. Vybalení a rozložení bazénu před montáží.
  2. Sestavení samotného bazénu.
  3. Připojení filtrace a napuštění bazénu vodou.

Přibližně hodinu před montáží bazén rozložte na místě, kam svítí slunce. Podložka pod bazén, fólie nebo nafukovací límec budou poddajnější a celková manipulace s nimi bude jednodušší.

Pak už nastává čas na instalaci nadzemního bazénu. Zde postupujte přesně podle návodu, který najdete v základním balení nebo – pokud nakupujete na e-shopu – jej obvykle najdete přímo na stránce s výrobkem, odkud si jej můžete stáhnout.

Nadzemné Bazén Summer Waves s dětmi

Protože kroky při sestavování nadzemního bazénu se mohou lišit podle toho, jaký typ bazénu jde (nafukovací bazény nebo bazény s konstrukcí), přidáváme několik praktických tipů:

  • U nafukovacích bazénů stačí nafouknout límec asi do 75 % objemu. Stěny „postaví“ stoupající vodní sloup při napouštění bazénu.
  • Menší modely nafouknete do pár minut i pusou. U rozměrnějších modelů použijte kompresor. Pro instalaci vnitřní bazénové fólie je lepší si zavolat pomocníka. Usnadníte si práci.
  • Fólii roztahujte od středu ke stěnám bazénu: nesmí zde zůstat žádné záhyby nebo „vybouleniny“, protože v těchto místech se může fólie snadno poškodit. Drobn
  • přehyby na vnitřní fólii lze srovnat na začátku napouštění bazénu: napusťte bazén do výšky 5 cm a kontrolujte, zda se fólie správně napíná nebo – zejména u nadzemních bazénů s pevnou konstrukcí – voda nikde neuniká.

Připojte filtraci (skimmer)

Po sestavení nadzemního bazénu a napuštění vodou zbývá poslední krok – instalace filtrace a napojení skimmeru (sběrače vodních nečistot) zde dodržujte předepsaný instalační postup, který uvádí výrobce.

Pokud máte raději názornou ukázku, podívejte se na video níže, kde uvidíte sestavení nadzemního bazénu Summer Waves Elite.

7. Použijte bazénovou chemii

Pokud máte bazén sestavený, napuštěný a filtraci správně připojenou, před prvním koupáním nezapomeňte ještě na použití bazénové chemie: zkontrolujte hlavně tvrdost a pH vody.

TIP: Pro zjištění tvrdosti vody se používají testerem nebo u dodavatele. Tvrdost vody nesmí být vyšší než 18°N. Pokud je hodnota vyšší, používá se stabilizátor tvrdosti. Dalším důležitým údajem je pH vody: optimální hodnota činí 6,8 – 7,6. Tvrdost i pH vody pravidelně kontrolujte.

Dále je před prvním koupáním nutné použít vhodnou dezinfekci.Nejčastěji se využívají přípravky na bázi chloru. Hodnotu chloru ve vodě je nutné udržovat v rozmezí 0,3 – 0,5 mg/l a 1–2× týdně ji kontrolovat.

Před prvním koupáním do vody aplikujte přípravky určené pro „šokové“ čištění vody při prvním napouštění bazénu (nebo při extrémním znečištění bazénové vody). Následně se doporučované množství chloru na litr vody udržuje tabletami vkládanými do skimmeru.

Nafukovací bazén s lidmi ve vodě

Pokud jste zařízení zdárně připojili a ošetřili vodu v bazénu, máte hotovo.

Tajemství dlouhověkosti bazénu: včasná a pečlivá údržba

Při pravidelné údržbě a dodržení doporučovaných postupů vám nadzemní bazén vydrží dlouhé roky. Zajímá vás, jak vyčistit špinavou vodu nebo jak zazimovat bazén na konci sezóny?

Odpovědi najdete ve čtvrtém díle Koupačova průvodce, kde se zaměříme na údržbu a provoz nadzemního bazénu.

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak oddělit záhon od trávníku: 3 způsoby, které fungují

Ohraničením trávníku zabráníte prorůstání travního porostu na nežádoucí místa. Zahradní stezky a chodníčky nebo záhony s výsadbou tak budou působit esteticky a udržovaně. Přečtěte si, jak oddělit záhon od trávníku efektivně a bez nákladných investic.

Koupačův průvodce (1. díl): Jak vybrat nadzemní bazén?

Nadzemní bazén, který přežije déle než jednu sezónu, pohodlně si v něm zaplavou dospělí i jejich nejmenší a za který neutratíte majlant. I vy můžete mít takový. Stačí se při výběru bazénu zaměřit na ty správné detaily. Poradíme vám jak na to.

Hubení plevele: 9 osvědčených tipů jak na to

Chemický postřik nebo kbelík a motyčka… to jsou jen dvě možnosti, jak se zbavit plevele v záhonech nebo mezi spárami v chodníku. Existují však i další způsoby, jak se vypořádat s nechtěnými rostlinami. Sepsali jsme pro vás šestici nejúčinnějších, a to včetně zkušeností od zahradníků.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.