+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Koupačův průvodce (1. díl): Na co se zaměřit při výběru nadzemního bazénu?

Nadzemní bazén, který přežije déle než jednu sezónu, pohodlně si v něm zaplavou dospělí i jejich nejmenší a za který neutratíte majlant. I vy můžete mít takový. Stačí se při výběru bazénu zaměřit na ty správné detaily. Poradíme vám jak na to.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Nafukovací bazén s plovoucími hračkami

Před koupí nadzemního bazénu se často setkáváme s těmito otázkami:

  • Jaký model nadzemního bazénu zvolit, aby se v něm dosyta vyřádily děti a dospělí netrávili všechen čas jeho údržbou?
  • Jak správně připravit podklad pod bazén?
  • Jak si z obrovské nabídky na trhu vybrat model v ideálním poměru cena-výkon, abychom si nákupem nového bazénu nezruinovali rodinný rozpočet?

Po přečtení následujících tipů budete znát odpověď na všechny tři otázky.

Upozornění: následující článek jsme zaměřili na výběr nadzemního bazénu – tedy bazénu, který nebude ani částečně zapuštěný do země. Toto řešení má několik předností:

  • Snazší příprava terénu a sestavení bazénu – nemusíte řešit výkopové práce ani betonování plochy (u zapuštěných bazénů je vybetonování jámy nutností).
  • Schůdné řešení pro menší zahrady – vzhledem k méně náročnější montáži si spíše vyberete bazén, jehož velikost odpovídá možnostem vašeho pozemku.
  • Široká nabídka modelů – nafukovací nadzemní bazény i bazény s pevnou konstrukcí pořídíte v rozdílných rozměrech i hloubkách, a navíc za příznivé ceny. U zapuštěných bazénů počítejte již s investicí v řádech deseti či stovek tisíců korun. Pokud hledáte bazén na několik let, než děti odrostou, nebo naspoříte na nákladnější realizaci, nadzemní bazén je více než dostupnou volbou.

Nejprve tedy důkladně promyslete, jaké řešení pro vás bude za aktuální situace nejlepší. Následně se zaměřte se na konkrétní (technické) parametry, které má vybraný bazén splňovat.

1. Velikost bazénu

Obecně platí: větší bazén poskytuje více prostoru k vodním radovánkám, ale zároveň zabere více místa a je náročnější na napuštění (větší spotřeba vody) a údržbu (potřebujete výkonnější filtraci).

Velikost bazénu je značně individuální záležitostí, proto níže uvedená doporučení berte spíše jako orientační. Na základě zákaznické zkušenosti ale lze říci, že:

  • Nadzemní bazény s průměry 3,66 metrů jsou dostačující pro dospělé kolem 170 cm (plavání po obvodu) a děti, které si do vody chtějí vzít svou oblíbenou nafukovací hračku.
  • Nadzemní bazény s průměrem 5,5 metrů jsou vhodné pro rodinné koupání: mohou se v něm okoupat současně rodiče i jejich děti.
  • Nadzemní bazény s hloubkou 60–90 cm jsou vhodné pro menší děti. Bazény s hloubkou 1,2–1,5 metrů jsou univerzální a vhodné pro většinu rodin s trochu odrostlejšími dětmi.

2. Materiál pod bazén

Příprava terénu, na kterém bude bazén stát, není nijak složitá, vyžaduje však důslednost a pečlivost. Podrobné informace o tom, jak připravit podklad pro zahradní bazén jsme sepsali v dalším článku o bazénech.

V tomto článku se zaměříme na nejčastější dotaz: jak připravit podklad pod bazénem, když nebude zapuštěn do země a plochu pod bazénem betonovat nechcete?

Na srovnaný a ostrých předmětů zbavený podklad se pokládá geotextilie (někdy se setkáte s názvem geotextilní podložka).

Geotextilie pod bazénem:

  • Zabraňuje poškození bazénové fólie, kterou mohou protrhnout kořínky, kamení a jiné ostré předměty z podloží.
  • Zajišťuje pohodlnější pohyb v bazénu: ztvrdlé kusy hlíny mohou při došlapu na dno bazénu nepříjemně tlačit do chodidel. Díky geotextilii bude pohyb v bazénu příjemnější.

Jaký druh geotextilie pod bazén zvolit: vhodná je silnější netkaná geotextilie z polypropylenu, případně recyklátu: na rozdíl od čistého polypropylenu je recyklát méně odolný proti protržení.

Pokud ale recyklovanou geotextilii položíte ve dvou vrstvách nebo pod bazén s menším objemem, obvykle s touto levnější variantou geotextilie vystačíte. Volte například netkanou polypropylenovou geotextilii NTB 10 300 nebo recyklovanou geotextilii RPES 400.

TIP: Přečtěte si, jak položit geotextilii pod bazén, abyste snížili riziko poškození bazénové konstrukce, a naopak prodloužili její životnost.

Geotextilie pod bazénem

V praxi často narážíme na situaci, kdy se majitelé nového zahradního bazénu snaží pří přípravných pracích na materiálu ušetřit a na podloží umisťují kus starého koberce, lino a jiné alternativy geotextilií, pro které domácnosti už nemají využití.

Toto řešení nedoporučujeme. Někdy sice i kus koberce účel dočasně splní, ale zejména starší materiály nemívají požadovanou pevnost. Při pravidelném vylévání vody z bazénu také může materiál začít hnít. Starý kus koberce nebo linolea navíc zahradě na kráse nepřidá.

Než se do sestavení bazénu pustíte, zajistěte si i kvalitní geotextilii, se kterou riziko poškození bazénové konstrukce z podloží výrazně snížíte.

3. Provedení a konstrukce bazénu

I při výběru nadzemního bazénu máte na výběr ze dvou možností:

  • Nafukovací bazény – bazény s prstencem, rychlejší sestavení a snazší údržba, na zimu se většinou umisťuje na suché místo (do garáže, stodoly a podobně).
  • Bazény s konstrukcí – bazén s pevným konstrukčním rámem, na který se navlékne bazénová fólie. Díky podpěrné konstrukci je nadzemní bazén stabilnější a odolnější proti poškození, ke kterému může být náchylnější nafukovací bazén.

Nejste si jistí, který model nadzemního bazénu zvolit? Srovnejte jejich (ne)výhodou:

Nafukovací bazény – výhody:

  • Jednodušší montáž – bazén obvykle nafouknete do několika minut. Pak už stačí jen připojit filtraci, připravit vodu ke koupání a máte hotovo.
  • Nižší pořizovací cena – větší nafukovací bazény jsou vhodné i pro rodiny s menším rozpočtem, například pokud hledáte řešení na pár let, než si pořídíte větší bazén.

Nafukovací bazény – nevýhody:

  • Nižší odolnost – nafukovací bazény jsou méně odolné proti propíchnutí nebo protržení. Tím spíš je nutné důkladně připravit podklad pod bazén, a pokud máte na zahradě psa, nenechat ho libovolně pobíhat kolem bazénu. Větší a těžší plemena psů mohou svými drápy nafukovací bazén lehce poškodit a díru potom budete muset pracně lepit.
  • Menší stabilita – nafukovací bazény jsou vhodnější pro menší počet lidí nebo „klidnější povahy“. Počítejte s tím, že při častém vylézání nebo skákání do bazénu se bude voda přes okraj nafukovacího prstence vylévat. Děti, které se do bazénu opřou plnou silou nebo do nafukovací konstrukce zaryjí nehty, jej mohou snadno poškodit.

Bazény s pevnou konstrukcí – výhody:

  • Vyšší odolnost a lepší stabilita – konstrukce je vyrobena z trvanlivého plastu nebo hliníku, a díky tomu je odolnost bazénu proti mechanickému poškození vyšší než u samonosných bazénů.
  • Elegantní design – vnější strana konstrukce může být ozdobena mozaikou v dekoru kamene nebo jiným vzorem, díky které bude bazén v zahradě i estetickým doplňkem.

Bazény s pevnou konstrukcí – nevýhody:

  • Vyšší pořizovací cena – když porovnáte stejně rozměrný nafukovací bazén a bazén s pevnou konstrukcí, druhá varianta bude obvykle dražší. Důvodem jsou i náklady na výrobní materiál konstrukce.
  • Náročnější montáž – zatímco samonosný bazén jenom nafouknete, u bazénu s konstrukcí musíte složit konstrukční rám. Montáž si tak vyžádá o nějakou chvilku navíc.

Při výběru vhodného modelu bazénu zvažte:

  • Jak často budete bazén používat?
  • Kolik chcete do bazénu investovat?
  • Kolik času jste ochotni věnovat montáži?

Nadzemní bazén v zahradě

4. Příslušenství v balení

Užitečným bonusem k bazénu je další přibalené příslušenství, jako například:

  • Bezpečnostní schůdky (žebřík)
  • Bazénová filtrace
  • Plachta na zakrytí bazénu

Někdy je všechno příslušenství součástí základního balení (například u nadzemních bazénů Summer Waves). Pokud však příslušenství dokupujete zvlášť nebo máte na výběr z více variant doplňků, je dobré znát jejich výhody a nevýhody. Vezměme to popořadě.

Bezpečnostní schody

Zajišťují snazší vstup a výstup. Musejí být především bezpečné a komfortní, abyste při jejich používání nepřišli k újmě.

Existují dva základní druhy schodů k bazénu:

  • Vnější – nezabírají místo v bazénu a při plavání pod vodou nehrozí, že o ně děti uhodí.
  • Vnitřní – nezabírají prostor vně bazénu. Hodí se do stísněnějších zahrad, kde není kolem bazénu místa nazbyt.

Alternativou k bazénovým schodům je žebřík, který může být také vnější či vnitřní. Na rozdíl od schodů je méně pohodlný na došlap. Vzhledem k úsporným rozměrům jsou žebříky vhodnější pro menší bazény.

Bazénová filtrace

Průzračně čisté vody v bazénu dosáhnete jen pravidelnou údržbou. Dobrá zpráva je, že 80 % údržby zvládne výkonná filtrace. Zbylých 20 % zahrnuje použití vhodných prostředků, které zajistí správné pH vody a zbaví řas.

Existuje několik druhů filtrů, nejčastěji však u bazénů spatříte:

  • Kartušovou filtraci – nižší spotřeba energie a pořizovací cena, náročnější údržba, při které je nutné filtry pravidelně vyměňovat.
  • Pískovou filtraci – téměř bezúdržbová a šetrná, menší spotřeba bazénové chemie, energeticky náročnější provoz.

Plachta na zakrytí bazénu

Plachta chrání vodu v bazénu před nečistotami i slunečními paprsky (pokud je voda vystavena slunečnímu žáru příliš dlouhou dobu, začnou se v ní rychle množit řasy).

Existují tři základní druhy plachet:

  • Průhledná plachta – propustí největší množství slunečního záření. Voda se rychle prohřeje, ale mohou se v ní začít množit mikroorganismy.
  • Černá plachta – propouští nejméně slunečního světla, čímž omezuje výskyt řas. Pro ohřátí vody však bude zapotřebí více času.
  • Modrá plachta – kompromisní varianta, která ohřívá vodu, ale omezuje množení řas. Navíc se hodí k nadzemním bazénům s modrou konstrukcí.

Rodina koupající se v nadzemním bazénu

Máte další otázky?

Nenašli jste odpověď na dotazy, které vás v souvislosti s výběrem bazénu napadají? Napište nám do komentářů pod článkem. Rádi vám poradíme.

A pokud už máte jasno, jaký nadzemní bazén bude pro vaši zahradu nejlepší, přečtěte si druhý díl Koupačova průvodce. Dozvíte se, které modely zahradních bazénů jsou mezi českými bazénáři nejoblíbenější (a proč).

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Koupačův průvodce (1. díl): Jak vybrat nadzemní bazén?

Nadzemní bazén, který přežije déle než jednu sezónu, pohodlně si v něm zaplavou dospělí i jejich nejmenší a za který neutratíte majlant. I vy můžete mít takový. Stačí se při výběru bazénu zaměřit na ty správné detaily. Poradíme vám jak na to.

Hubení plevele: 9 osvědčených tipů jak na to

Chemický postřik nebo kbelík a motyčka… to jsou jen dvě možnosti, jak se zbavit plevele v záhonech nebo mezi spárami v chodníku. Existují však i další způsoby, jak se vypořádat s nechtěnými rostlinami. Sepsali jsme pro vás šestici nejúčinnějších, a to včetně zkušeností od zahradníků.

Jak založit zahradní jezírko [Kompletní průvodce]

Založení zahradního jezírka není zvlášť složité. Vyžaduje však důkladnou přípravu základů a správný výběr materiálu, který zabrání prosakování vody do okolní půdy. Přečtěte si, jak založit jezírko od výkopu základů až po finální úpravy.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.