Omezení expedic od dodavatele Egibi kvůli povodni na Krnovsku. Do odvolání dojde ke zdržení objednávek půdních schodů, podlah, stěnových panelů, rolet. A to jak současných, tak i nových. Děkujeme za pochopení.

+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Zahradní stavby

Pěstování

Ohraničení záhonů

Venkovní plochy

Zavlažování zahrady

Nádrže a jímky

Zahradní nábytek

Bazény

Relax a hry na zahradu

Ploty

Ochranné sítě

Grily a ohniště

Pravidla kompostárny: Jak založit kompost

Odumřelé části rostlin, posekanou trávu nebo zbytky z domácnosti dejte na kompost. Snížíte množství vyhozeného odpadu a získáte perfektní materiál pro záhony. Pokud si nejste jistí, co všechno založení kompostu obnáší, jaký kompostér pořídit nebo jaké potraviny do něj (ne)patří – inspirujte se v našem článku. O tipy se podělí i zkušení zahradníci.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Plastový kompostér s materiálem

Kdy založit kompost

I když – zejména v uzavřeném kompostéru – můžete kompost založit po většinu roku, nejlepší čas nastává na jaře nebo na podzim.

  • Na jaře dosahují venkovní teploty příznivějších hodnot než v chladnějším období. Příhodné klima podpoří zrání kompostu a činnost mikroorganismů.
  • Na podzim se v zahradě nachází velké množství organického materiálu. Z posekané trávy, spadaného listí nebo zbytků plodů vyrobíte kompostováním hromady úrodného hnojiva pro běžné nebo vyvýšené záhony.

Kam umístit kompostér

Kompostér umístěte:

  • Na stinné místo, kam celý den nepraží slunce.
  • Do závětří, aby silný vítr kompostér nepoškodil.
  • Blíže vodnímu zdroji, abyste mohli kompostér prolévat.
  • V dostatečné vzdálenosti od obytného domu.

Ideální místo pro kompostér je v polostínu, kde kompost drží optimální vlhkost. Na příliš slunném místě se kompost rychle přehřeje a vysychá – to platí jak pro materiál uložený na kompostovací hromadě, tak v uzavřeném kompostéru.

Místo pro kompost by mělo být chráněno před silným větrem či deštěm. Pokud máte prostornější pozemek, zvolte místo, které není všem na očích – například nevyužívané zahradní zákoutí, aby kompost nehyzdil venkovní prostory a zápach z rozkládajících se zbytků neobtěžoval obyvatele (sousedního) domu.

Řešením je přistavit kompostér ke zdi, například u chléva nebo jiného hospodářského stavení: zeď poslouží jako doplňující teplená izolace a ochrání kompostér před větrem.

Jak velký kompost na zahradu

Při výběru kompostéru se zamyslete, jaké druhy odpadu hodláte na kompostér ukládat a kolik takového odpadu vygenerujete. Jednoznačné doporučení neexistuje, ale následující tipy vám rozhodování usnadní:

  • Zahrady do 200 m²: Na menší zahradě si obvykle vystačíte s kompostérem s objemem 300–500 litrů. Ideální pro menší zahrádky, jejichž majitelé nekompostují velké hromady odpadu, ale třeba jen zbytky z domácnosti, menší množství trávy.
  • Zahrady od 200 do 500 m²: Na středně velké zahradě využijete kompostér s objemem 500–1000 litrů i více. Pro zahradníky, kteří kompostují větší množství odpadu nebo delší větve.
  • Zahrady nad 500 m²: Na rozlehlejších zahradách sáhněte po kompostéru o objemu 1000 litrů a více. Toto řešení ocení zahradníci, kteří se chtějí zbavit velkého množství hnědého a zeleného odpadu, jako jsou větve, listí nebo tráva na velkém pozemku.

Otevřený plastový kompostér s materiálem

Otevřený, nebo s víkem – jaké řešení zvolit

Při výběru kompost(ér)u vezměte v úvahu množství materiálu, které hodláte na kompost ukládat, prostorové možnosti v zahradě i osobní preference.

Výhody a nevýhody „otevřeného kompostu“, tedy kompostovací hromady uložené v jednoduché (většinou dřevěné) konstrukci, a uzavřeného kompostu najdete níže.

1. Otevřený kompostér

Výhody

  1. Nižší pořizovací náklady: otevřený kompostér nevyžaduje větší investice: obvykle stačí stlouknout několik dřevěných prken, postavit konstrukci na méně viditelné místo v zahradě a kompostér je připraven k použití.
  2. Přímý kontakt s půdou: materiál má přímý kontakt s půdou, takže se do něj dostanou žížaly nebo mikroorganismy, které urychlují kompostovací procesy.
  3. Velký objem: Otevřené kompostéry mohou pojmout větší množství materiálu, což je ideální pro velké zahrady nebo intenzivní kompostování.

Nevýhody

  1. Vydání počasí napospas: Otevřený kompost není chráněn před sluncem, deštěm ani větrem. Rychleji tak vysychá, při silných deštích zase může dojít k přemokření.
  2. Zápach a hmyz na (celé) zahradě: otevřený kompost někdy nepříjemně zapáchá, na což si mohou stěžovat sousedé i obyvatelé vaší domácnosti. Pokud si chcete nelibé vůně ušetřit, pořiďte si uzavřený kompostér.
  3. Estetika: Kompost je praktický, ale ne zrovna vzhledný. Pokud se na zahnívající zbytky nechcete dívat při každé návštěvě zahrady, zvažte pořízení uzavřeného kompostéru.

2. Uzavřený kompostér

Druhou možností je pořízení uzavřeného kompostéru – zpravidla kovové, plastové nebo dřevěné nádoby s víkem.

Výhody

  1. Urychlení kompostování: V uzavřeném kompostéru získáte větší kontrolu nad teplotou a vlhkostí uvnitř. Kompost se zapaří, a tím se proces kompostování urychlí.
  2. Ochrana před škůdci a zápachem: Kompostér s víkem zajišťuje mnohem lepší ochranu před muškami a dalším poletujícím hmyzem. Ušetří vás také nepříjemného zápachu.
  3. Estetika: Uzavřené kompostéry působí na zahradě méně rušivě než navršená hromada kompostu. Snáze si vyberete kompostér, který přesně zapadne do designu vaší zahrady.

Nevýhody

  1. Vyšší pořizovací náklady: Cena spolehlivého plastového nebo dřevěného kompostéru s víkem se pohybuje v řádech stovek až jednotek tisíců korun. Záleží na typu a velikosti kompostéru i množství materiálu. Počáteční investice se však s postupem let vrátí při opakovaném užívání.
  2. Menší objem: Uzavřené kompostéry mají limitovaný objem. Při nákupu tak dobře promyslete, jaký materiál chcete v kompostéru ukládat. Na větších pozemcích může být výhodnější otevřený kompost, jehož pozdější rozšíření není tak náročné.
  3. Potřeba občasné údržby: Uzavřený kompostér vyžaduje občasnou kontrolu: po silné vichřici nebo bouři je lepší se ujistit, že konstrukce není poškozená. Válce rotačního kompostéru je potřeba čas od času protočit, čímž urychlíte rozklad materiálu.

TIP: Vyberte si prostorný a estetický kompostér, který se při naplnění ani silnějším poryvu větru nerozláme a vyrží dlouhé roky.

Dřevěný kompostér s organickým odpadem

Shrnutí – jaký druh kompostéru zvolit

  • Otevřený kompostér – pro zahradníky hledající jednoduché a cenově nenákladné řešení pro ukládání většího množství kompostu. Vhodný do větší zahrady, kde ani nelibě zapáchající zbytky nebudou nikomu příliš na obtíž.
  • Uzavřený kompostér – pro zahradníky, kteří si chtějí udržet lepší kontrolu nad kompostovacím procesem a nechtějí se potýkat s hromadou mušek či jiného hmyzu, které může kompost přilákat. Ideální do menší zahrady, kde nemůžete kompostér umístit na odlehlé místo, nebo do prostorů, u kterých dbáte na jejich estetický vzhled.

Zkušenost zahradnice: Máme klasický otevřený kompostér, který se skládá ze 2 částí – do jedné kompost celý rok ukládáme, na podzim ho přeházíme do druhé části. V té rok zraje, potom používáme na zahradě.

Co dát pod kompostér

Bezedné kompostéry mají přímý kontakt s půdou, takže se do navršeného odpadu dostanou žížaly – ale třeba i myši. Pokud chcete drobným hlodavcům v přístupu do kompostu zabránit, položte pod kompostér králičí pletivo. Malí savci se přes něj nedostanou, ale dešťovky a jiní živočichové budou mít ku kompostu nadále přístup.

Jak založit kompost vrstvu po vrstvě

Při samotném založení kompostu nezáleží na tom, zda ukládáte zbytky na otevřenou hromadu nebo do kompostovací nádoby – princip zůstává stejný:

1. Nejprve potřebujete dostatek „hnědého“ a „zeleného“ organického materiálu: „hnědý“ materiál zahrnuje štěpku, slámu, seno, listí nebo popel ze dřeva (ale ne z cigaret nebo uhlí).

Do skupiny „zelených“ materiálů patří slupky a jiné zbytky z ovoce či zeleniny, posečená tráva, kávová sedlina nebo vyluhované zbytky čaje – zkrátka materiál, který je ještě čerstvý.

2. Při vrstvení materiálu se řiďte základním pravidlem: na jeden díl dusíkaté složky („zelený materiál“) připadají dva až tři díly uhlíkaté složky („hnědý“ materiál). Do spodní části kompostu umístěte nejprve „hnědý“ materiál – do výše patnácti až pětadvaceti centimetrů. Použijte například drobné větvičky, abyste zajistili lepší přívod vzduchu do spodních vrstev kompostu.

3. Jako další přidejte vrstvu „zeleného“ materiálu o výšce šest až sedm centimetrů. Dále už dodržujte kompostovací pravidlo zmíněné výše a materiály střídejte.

4. Poslední vrstva by měla být tvořena z „hnědého“ materiálu, protože „zelený“ materiál může při rozkladu nepříjemně zapáchat a přitahovat mušky, které se rychle začnou nad kompostem rojit ve velkém.

TIP: Kompostovací procesy můžete urychlit. Použijte urychlovač kompostu – tento přípravek podporuje zrání kompostu, rozklad navršeného materiálu a pomáhá likvidovat plevel, kterými byste si mohli při hnojení záhonů nevědomky zamořit zahradu.

Pokud jste kompost založili správně, rozkladné procesy začínají téměř okamžitě. Během pár týdnů se kompost zahřeje až na 70 stupňů.

Vysoké teploty pomohou zvýšit kvalitu kompostu, protože spousta choroboplodných zárodků a patogenů v „horkém prostředí“ nepřežije.

Kompost na zahradě

Na co dbát po založení kompostu

Po založení kompostu dodržujte i další pravidla, která rozhodnou o výsledné kvalitě hnojiva:

1. Odpad vrstvěte v kompostéru nebo na kompostovací hromadě postupně. Materiál sesedá, takže tímto způsobem navezete větší množství odpadu.

2. Udržujte kompost dostatečně vlhký. V ideálním případě by přibližně 70 % pórů mělo být zaplněno vodou. Prolitím kompostu také materiál rychleji sesedne.

O tom, zda je kompost dostatečně vlhký, se přesvědčíte jednoduše: vezmete do dlaně asi 10centimetrovou vrstvu kompostu, sevřete jí v pěst a po chvíli stisk uvolněte. Pokud se materiál drolí nebo z něj vůbec nevytéká voda, kompost prolijte. Pokud vám voda skrze prsty crčí proudem, kompost je přemokřený. Ideální stav je, když se materiál po otevření pěsti chová podobně jako plastelína“: nerozpadne se a vyteče z něj nanejvýš pár kapek vody.

3. Kompost pravidelně přehazujte. Ideální je, zejména v začátcích, přehazovat kompost co dva až čtyři týdny. Později alespoň jednou za čtvrt roku. Častějším přehazováním kompostu podpoříte činnost bakterií a zároveň dodáte kyslík mikrobům, které zajišťují rozkladné procesy.

Co patří do kompostu [tabulka]

Do kompostu můžete ukládat většinu organických zbytků z domácnosti a zahrady, například:

Druh odpadu Patří do kompostu Zdůvodnění
Slupky aj. zbytky zeleniny ANO Například bramborové slupky jsou pro kompost vhodné.
Vaječné skořápky ANO Skořápky rozdrťte, aby se rozložily rychleji.
Sypaný vyluhovaný čaj ANO Pozor dávejte na plastové sáčky se sponkami.
Kávová sedlina ANO Přitahuje žížaly, které kypří půdu a usnadňují kompostování.
Posečená tráva, listí ANO Tráva obsahuje velké množství dusíku. Přidejte uhlíkaté složky (listí, větvičky).
Štěpka, kůra ANO Ideálně nadrťte štěpkovačem na co nejmenší části
Piliny a popel ze dřeva ANO Popel ze dřeva je vhodný do kompostu nebo přímo na záhony.
Kravský trus ANO Trus býložravých zvířat na kompostu ničemu nevadí.

Co nedávat na kompost [tabulka]

Do kompostu naopak nepatří:

Druh odpadu Patří do kompostu Zdůvodnění
Plasty, kovy, kameny NE Materiály nevhodné pro kompostování.
Plastové čajové sáčky se sponou NE Obsahují plasty nebo kovy, které na kompost nepatří.
Potištěné letáky, noviny NE Obsahují škodlivou tiskařskou čerň.
Zbytky kostí, odřezků z masa a kůže NE Mimo jiné mohou přilákat zvěř z okolí.
Popel z uhlí a cigaret NE Obsahuje těžké kovy, které kompostu neprospějí.
Zárodky plevele a infikované rostliny NE Při hnojení se choroby a plevele z kompostu rozšíří po v zahradě.
Slupky z tropických plodů. NE Ve velkém množství mohou začít rychle plesnivět.
Trus všežravých zvířat NE Znehodnotí kompost.
Dětské pleny NE Stejně jako trus všežravých zvířat, ani lidské exkrementy kompostu příliš neprospějí.

Zkušenost zahradnice: Na kompost dáváme veškerý kuchyňský odpad, ale jen syrový, žádné vařené jídlo. A potom veškerý odpad ze zahrady, kromě napadených částí rostlin (např. plísní na rajčatech), aby nedocházelo k jeho opětovnému rozšíření po zahradě. Snažíme se tam nedávat ani plevel s vytvořenými plody – ze stejného důvodu.

V dalších dílech seriálu o kompostování se podíváme na to, jak vybrat uzavřený kompostér a jak už založený kompost zazimovat, abyste měli v další sezóně pořádnou zásobu kvalitního hnojiva pro své rostliny.

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Zazimování kompostu: ano, jde to. Poradíme jak

Kompostovací procesy zcela neustávají ani v zimě: mikroorganismům však musíme zajistit příhodné podmínky k práci. Přečtěte si, jak zazimovat kompost, aby zdárně přečkal chladné období a na jaře vydal úrodné hnojivo pro vaši zahradu.

Založení kompostu: na tohle nesmíte zapomenout

Odumřelé části rostlin, posekanou trávu nebo zbytky z domácnosti dejte na kompost. Snížíte množství vyhozeného odpadu a získáte perfektní materiál pro záhony. Pokud si nejste jistí, co všechno založení kompostu obnáší, jaký kompostér pořídit nebo jaké potraviny do něj (ne)patří – inspirujte se v našem článku. O tipy se podělí i zkušení zahradníci.

Ohraničení záhonu: 3 funkční řešení pro každou zahradu

Trávník prorůstající do záhonu, chodníku nebo jiných venkovních ploch dokáže zahradníky pěkně potrápit. Nebuďte jedním z nich. Poradíme, jak na ohraničit záhon, abyste pletím nestrávili všechen volný čas a vaše zahrada vypadala udržovaně a vzhledně.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.