+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

9 praktických rad, jak se zbavit plevele

Chemický postřik nebo kbelík a motyčka… to jsou jen dvě možnosti, jak se zbavit plevele v záhonech nebo mezi spárami v chodníku. Existují však i další způsoby, jak se vypořádat s nechtěnými rostlinami. Sepsali jsme pro vás šestici nejúčinnějších, a to včetně zkušeností od zahradníků.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Jak z článku vytěžit maximum: Pokud vás přednostně zajímá některé ze zmiňovaných řešení, jak odstranit plevel, vyberte jej v obsahu výše. Automaticky se přesunete k podkapitole, kde najdete podrobnější informace.

Pokud se zahradničením teprve začínáte nebo se vám dosavadní způsob hubení plevele nepřinesl požadované výsledky, můžete zkusit další osvědčené metody. Pro přehlednost jsme článek rozdělili do dvou obecných částí:

  • Jak se zbavit plevele bez chemie
  • Jak se zbavit plevele pomocí chemikálií (herbicidů)

Nejdříve se proto rozhodněte, které možnosti dáváte přednost. Obě řešení mají svá pro a proti.

Ruční vytrhávání plevele z trávníku

1. Hubení plevele bez chemie

  • Šetrnější k půdě i rostlinám. Mechanické pletí plevele nebo tradiční metody (použití horké vody, mulčování…) nepoškodí kvalitu půdy ani výsadbu, kterou si chcete na rozdíl od plevele v zahradě udržet.
  • Náročnější údržba. Zejména na větších plochách je ruční pletí výzvou. Stejně tak aplikace solného roztoku nebo zalévání urputného plevele horkou vodou je většinou zapotřebí zopakovat. Odplevelování zahrady těmito způsoby vyžaduje čas a úsilí.
  • Využitelná pro větší plochy nebo úporný plevel. Při aplikaci v rozumné míře může být použití herbicidu řešením, díky němuž si ušetříte čas i námahu při pletí větších ploch nebo v místech, kde se zdá nemožné zbavit se vytrvalého plevelu šetrnějšími způsoby.
  • Máte na výběr z totálních i selektivních herbicidů. Kromě herbicidů, které spálí všechny rostliny, můžete využít i tzv. selektivní herbicid, který zahubí pouze určité druhy plevelů. Totální herbicidy naopak spálí téměř vše: včetně rostlin, které na zahradě chcete.

Zkušenost zahradnice: "Nejdůležitější podle mě je pravidelnost a také se snažit vytrhávat plevel v co nejranějším stádiu. Důležité je nenechat rostliny vysemenit. Ty se potom můžou masivně rozšířit po celé zahradě. Zvlášť když se vytrhaný plevel ukládá na kompost, který se potom používá zpět do záhonů. Mě se to takto stalo s meduňkou a nemůžu se jí zbavit."

2. Hubení plevele pomocí chemikálií (herbicidů)

V obou případech navíc hrají roli časové a finanční investice: pletí plevele klasickými způsoby vyžaduje více úsilí a času. Aplikace chemikálií bývá rychlejší, ale jejich pořízení nákladnější.

Pokud herbicidy používat nechcete, ale zároveň nemáte čas odstraňovat plevel ani šetrnějšími způsoby, v zásadě se nabízí dvě možnosti:

  • Zaplatíte si služby pracovníka, který zahradu odplevelí.
  • Zakryjete plochy netkanou textilií či jiným výrobkem, který růst plevele omezí.

Výhody a limity všech zmiňovaných způsobů odplevelování si nyní popíšeme detailněji.

Zahradní náčiní pro jarní sezónu

Jak se zbavit plevele bez chemie

Před plošnou aplikací chemických postřiků zvažte použití šetrnějších metod, a to především s ohledem na životní prostředí nebo vlastní zahradní výsadbu.

1. Vytrhejte plevel ručně

Manuální vytrhávání plevele je namáhavé, ale zejména na menším záhonu či zahradě velmi účinné.

Nejlepší je pustit se do vytrhávání plevele po zavlažení zahrady nebo vydatnějším dešti – půda bude měkčí a hluboce kořenící plevel odstraníte s menším úsilím.

Spousta druhů plevelů vytváří v půdě rozsáhlou kořenovou síť. Proto neotálejte a odstraňte jej, dokud jsou rostliny mladé. Důležité je provádět tuto činnost opakovaně, aby se plevel nestihl příliš rozšířit.

Ani perfektně vypleněný záhon pod širým nebem nezůstane chráněný dlouho: další semena plevele zanesou na místo vítr nebo volně žijící ptactvo – a odplevelování začíná nanovo.

TIP: Pokud bojujete s plevelem na větší ploše, vezměte si na pomoc motyku nebo rotační kypřič. Půdu provzdušníte, a navíc z ní jednodušeji vyškrábnete plevel i s kořenem.

Ruční vytrhávání plevele ve spárech dlažby

2. Zalijte plevel horkou vodou

Snadno dostupným řešením je horká voda. Vytrvalý plevel ve spárách stačí vroucí vodou několikrát zalít. Ideální je teplota kolem 98 °C (těsně pod prahem teploty, kdy se tvoří pára). Pak záleží na typu plevele: u hluboce kořenících rostlin může voda zničit pouze nadzemní část rostliny. Kořeny je pak ještě vytrhat vytrhnout ručně.

TIP: Pokud si doma vaříte, můžete zaplevelená místa zalít například vroucí vodou z brambor. Tato metoda funguje hlavně na menších plochách, na kterých je použití vroucí vody snazší. Na větších plochách je možné využít vysokotlaké čističe s ohřevem.

Budete-li tuto metodu opakovat, plevel se při každém použití horké vody oslabí, i když nebude hned zničen. Stejně jako v prvním případě platí, že je ideální začít s hubením plevele co nejdříve, dokud se rostliny ještě příliš nerozrostly.

3. Pořádně plevel (p)osolte

Sůl je dalším řešením, jak se zbavit pampelišek nebo jiného plevele ve spárách na chodníku nebo příjezdové cestě. Můžete postupovat dvěma způsoby:

  • Nasypte sůl přímo na rostliny. Krystalky soli zbaví rostlinu vody a zabrání ji přijímat další závlahu. Rostlina tak uschne.
  • Smíchejte sůl s vodou v poměru 1:3 a plevel roztokem zalejte. Vodu předtím můžete přivést k varu a teprve poté do ní přimíchat sůl.

Pokud se hodláte pustit do odstranění plevele pomocí soli, používejte ji v rozumném množství a spíše na menších plochách, například právě na spáry v chodníku, kde nehrozí poškození dalších rostlin. Opatrní buďte zejména kolem záhonů.

Obzvláště při deštích nebo zavlažování zahrady se sůl rychle vsákne do půdy. Při nerozvážném používání si „prosolíte“ celou zahradu, což může se negativně projevit na zdraví dalších rostlin.

Velké množství soli může podráždit i tlapky domácích mazlíčků, kteří se často pohybují v místech, kde se snažíte plevel vyhubit.

TIP: Aplikaci soli je nutné provádět opakovaně (doporučujeme koupit například 12kilové balení kuchyňské soli, které seženete za výhodnější cenu než kilové balíčky). Při aplikaci použijte trychtýř, kterým solný roztok nalijete na rostliny. Množství soli při posypu nebo přípravě roztoku můžete postupně navyšovat, dokud v boji s plevelem nedosáhnete požadovaného efektu.

4. Použijte na plevel jedlou sodu

Obdobným způsobem je při hubení plevele možné použít jedlou sodu. Nasypejte ji do spár, kterými prorůstá plevel a počkejte na výsledek.

Jedlou sodu v práškovém či tekutém stavu však ve větším množství nepoužívejte na záhonech s výsadbou. Poměrně snadno se rozpouští, takže se dostane i ke kořenům rostlin. Při aplikace nadměrných dávek jedlé sody ale ublížíte i výsadbě, kterou si chcete na zahradě udržet.

5. Vyzkoušejte octovou metodu

Mezi další „lidové“ rady, které mají pomoci při odstranění plevele, je použití octu. Právě ocet, resp. kyselina octová je součástí přípravku, které dnes najdete na trhu pod různými názvy – a za mnohem vyšší cenu, než zas jakou seženete ocet.

Kuchyňský ocet navíc nemusí mít požadovaný efekt. Podle názoru odborníků by bylo možné použít ocet o koncentraci 20 % jako totální herbicid. Řešením v domácích podmínkách pak může být použití octu o koncentraci 12 %. Běžný ocet do kuchyně v koncentraci do 10 % nemusí být pro vyhubení odolného plevele dostačující.

Při aplikaci octu si také dejte pozor, abyste dlažbu či chodník nepoleptali, a tím ji trvale nepoškodili. Připravte si do rozprašovače ocet s vodou v poměru 1:3 a zaplevelená místa roztokem postříkejte. I tento proces je nutné opakovat.

Hubení plevele octem v rozprašovači

6. Mulčujte

Oblíbeným způsobem, jak omezit růst plevele na záhonech a na méně strmých svazích, je mulčování. Plochu zakryjete vrstvou organického materiálu: ten zabrání přístupu světla, bez kterého nebude mít plevel příhodné podmínky k růstu.

Oblíbeným mulčovacím materiálem do záhonů je například mulčovací kůra, sláma nebo posekaná tráva. Můžete tak šikovně zužitkovat materiál ze zahrady. Pamatujte, že jde o přírodní materiál, který sléhává a bude nutné jej doplňovat.

Zkušenost zahradníka: "Kde to jde mulčuji. V zahradě využívám přírodní materiály jako ekotextilie, trávu, štěpku, slámu. Pod dlažbu dávám buď tkanou geotextilii 90-100 g nebo netkanou 80gramovou agrotextilii."

7. Zakryjte plochu textilie proti plevelu

Pokud si chcete ušetřit práci s doplňováním organického materiálu, můžete na záhony položit netkanou textilii. Před pokládkou textilie je nutné se zbavit již rozrostlého plevele (mechanicky nebo chemicky). Na záhonech se obvykle používá černá netkaná textilie o plošné hmotnosti 50 g/m², případně také textilie o plošné hmotnosti 80 g/m².

TIP: Přečtěte si, jak vybrat textilii proti plevelu, aby na zahradě splnila vaše očekávání.

O použití agrotextilie na záhonech se mezi zahradníky vedou živé diskuze. Pokud na záhonech plasty nestrpíte, můžete nahradit textilii alternativouekotextilií ze 100% přírodních surovin.

Ekotextilie zabraňuje růstu plevele, do několika let se však rozloží, takže nezanechává stopy v půdě. Při rozkladu uvolňuje do půdy živiny, které slouží jako biohnojivo pro vysazené rostliny. Alternativou k textiliím proti plevelu může být třeba nepotištěný papírový karton.

Netkaná textilie s výsadbou

8. Zasaďte (půdopokryvné) rostliny

Plevelu také můžete ztížit rozrůstání tím, že na záhoně nebo svahu vysadíte jiné rostliny: například plazivky.

Mateřídouška, zběhovec nebo barvínek vytváří krásné husté porosty, kterými zahradu oživíte, a navíc omezíte bujení plevele.

Vysazujete trvalky, suchomilky či jiné druhy a nechcete se v prvních letech dívat na prorůstající trávu? Zvolte rychle rostoucí a vyšší rostliny. Trsy trávy se pod nimi lépe skryjí a nebudou na při pohledu do zahrady bít do očí.

TIP: Nahlédněte do naší galerie a zjistěte, které půdopokryvné rostliny jsou ideální na svazích. Snadno tak ze svahu vytvoříte dominantu na svém pozemku.

Jak se zbavit plevele pomocí chemikálií (herbicidů)

Pokud vám žádný z výše uvedených způsobů nevyhovuje, můžete se zbavit plevele použitím herbicidů, které podle účinku rozdělujeme na dvě skupiny:

  • Totální herbicidy – spálí všechny rostliny, se kterými přijdou do styku. Využívají se pro odstranění plevele na menších i větších plochách (například před novou výsadbou).
  • Selektivní herbicidy – vyhubí pouze určitý druh rostlin, zatímco zbylá vegetace může nadále prospívat. Selektivní herbicidy se aplikují například na okrasný trávník, pastviny nebo vinnou révu, kde se chcete zbavit dvouděložných plevelů. V posledních letech jsou také populární při údržbě zelených střech.

9. Aplikujte herbicid

Po použití herbicidu je důležité počkat minimálně dva týdny, než se chemikálie vsáknou do půdy. Využívá se většinou na nejodolnější plevel.

Mezi známé herbicidy dostupné na českém trhu patří například:

  • Roundup – totální herbicid. Účinnou složkou je glyfosát. Používá se k likvidaci pýru, svlačce a dalších vzešlých invazních rostlin.
  • Bofix – selektivní herbicid. Účinnými složkami jsou klopyralid, fluroxypyr, MCPA. Používá se k likvidaci vzešlých dvouděložných plevelů, jako jsou pampelišky a jetele.

Zkušenost zahradníka: "Chemii používám jen když není jiné cesty, tedy na nepřístupných místech nebo u hodně hluboko kořenících plevelů, které někdy nelze odstranit vč. hlubokých kořenů."

Nejčastější dotazy spojené s hubením plevele

Sepsali jsme pro vás odpovědi na dotazy, které nám pokládáte, když se chcete zbavit plevele. Když už nyní znáte základní metody, jak se invazních rostlin, zbavit, pusťte se do řešení konkrétního problému.

1. Jak se zbavit plevele v trávníku?

Zaplevelení trávníků můžete předcházet pravidelnou údržbou:

  • Vertikulujte – travní porost vertikulujte ideálně dvakrát ročně. Vertikulátor provzdušní půdu a odstraňuje mechy či zbytky rostlin. Včasná vertikulace zabraňuje rozrůstání kobercovitých plevelů, například jetele bílého.
  • Vypichujte – vypichovače plevele si poradí s pampeliškami, jitrocel a jiné druhy rostlin s kulovitým kořenem. Pokud chcete mít trávník v perfektním stavu, bez ruční práce se neobejdete. Úkon provádějte alespoň dvakrát ročně: minimálně na jaře a na podzim.
  • Použijte herbicid – vhodné jsou selektivní herbicidy, které vás na zahradě zbaví konkrétního plevele: například různých druhů jetelů.
  • Hnojte – hnojivo s dostatečným množstvím živin udrží trávník zdravý a svěží. Díky hustému travnímu porostu plevel nebude mít tolik prostoru k růstu.

Zkušenost zahradníka: „Trávník nechávám přirozený, tedy vč. plevele. Stačí ho pravidelně sekat a plevel nevadí. Kamarád si zrovna pochvaloval na nově vysetém trávníku účinnost hnojiva Travinu, který zahubí dvouděložné plevele, ale trávu nechá.“

2. Co použít místo Roundupu?

Prostudujte si složení chemického přípravku, který byste chtěli použít. Dost možná zjistíte, že hlavní účinnou látkou dražších herbicidů je kyselina octová. Právě tou začali někteří výrobci nahrazovat kontroverzní glyfosáty

Jako alternativa tak někdy poslouží octový roztok s větší koncentrací, za který však zaplatíte násobně menší částku. Podrobnosti o tom, jak se pomocí octu zbavit plevele, najdete výše v textu (tip č. 5).

3. Jak se zbavit plevele v dlažbě?

Na prorůstající plevele v zámkové dlažbě můžete vyzkoušet několik metod:

  • Jedlá soda – nasypte sodu přímo na rostoucí plevel nebo ji smíchejte s vodou v poměru 1:1 a vzniklou kašovitou hmotu vetřete do spár ve dlažbě.
  • Ocet – smíchejte ocet s vodou, tento roztok nalijte do rozprašovače a postříkejte plevel ve spárách. Miřte přesně, abyste při hubení plevele nepoleptali povrch dlaždic. Postup několikrát opakujte.
  • Herbicid – volte spíše selektivní herbicid, který je šetrnější k okolní výsadbě (zejména pokud se poblíž dlažby nacházejí záhony).

Po použití přírodního nebo chemického postřiku ještě vystříkejte spáry mezi dlažbou vodou, ideálně vysokotlakým čističem (vapkou).

4. Jak zabránit růstu plevele?

Pokud chcete omezit prorůstání plevele, vyzkoušejte některou z následujících možností:

  • Mulčování – pokryjte záhon nebo svah s výsadbou mulčovacím materiálem, například kůrou. Přírodní mulč zabrání rozrůstání invazních rostlin a plocha bude působit esteticky a udržovaně. Díky kokosovým sítím navíc udržíte mulčovací kůru i ve svahu.
  • Netkaná textilie – položte netkanou textilii, která zamezí přístupu světla do půdy. Před pokládkou textilie je nutné již rozrostlý plevel chemicky či mechanicky odstranit.
  • Ekotextilie – přírodní alternativa k zahradním textiliím z plastů, která se během pár let zcela rozloží. Instalace probíhá stejně jako pokládka netkané textilie.

Zkušenost zahradnice: "Minulý rok jsem udělala pokus se zúrodněním plochy před naším domem, kde byla tráva. Pokryla jsem ho geotextilií a dřevěnou štěpkou a nechala asi rok v tomto stavu. Po roce jsem tento materiál sundala. Tráva zmizela. Zeminu jsem zryla, přidala humus a osázela."

Jak se zbavujete plevele na zahradě vy? Využíváte některou z uvedených metod, nebo necháváte rostliny volně růst? Podělte se s námi o svou zkušenost v komentářích pod článkem.

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Koupačův průvodce (1. díl): Jak vybrat nadzemní bazén?

Nadzemní bazén, který přežije déle než jednu sezónu, pohodlně si v něm zaplavou dospělí i jejich nejmenší a za který neutratíte majlant. I vy můžete mít takový. Stačí se při výběru bazénu zaměřit na ty správné detaily. Poradíme vám jak na to.

Hubení plevele: 9 osvědčených tipů jak na to

Chemický postřik nebo kbelík a motyčka… to jsou jen dvě možnosti, jak se zbavit plevele v záhonech nebo mezi spárami v chodníku. Existují však i další způsoby, jak se vypořádat s nechtěnými rostlinami. Sepsali jsme pro vás šestici nejúčinnějších, a to včetně zkušeností od zahradníků.

Jak založit zahradní jezírko [Kompletní průvodce]

Založení zahradního jezírka není zvlášť složité. Vyžaduje však důkladnou přípravu základů a správný výběr materiálu, který zabrání prosakování vody do okolní půdy. Přečtěte si, jak založit jezírko od výkopu základů až po finální úpravy.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.