Poslední letošní expedice proběhnou u sortimentu Egibi 19.12., Gutta 16.12., Lanit Plast 17.12., 50NRTH 19.12. a GEOMAT 19.12.2024 Od nového roku fungujeme opět v plném rozsahu od 2.1. (Gutta od 7.1.). Děkujeme za přízeň a přejeme klidné svátky.
Opékání špekáčků a buřtů má svá pravidla, na která často zapomínáme. Špekáčky pak končí v plamenech nebo jejich barva po opečení připomíná tmavý krém na boty. Pokud si chcete užít táborák korunovaný pojídáním dozlatova opečených špekáčků, čtěte dále. Poradíme, jak špekáčky vybírat a opékat, abyste neměli večeři spálenou na uhel.
Co se v článku dozvíte?
Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá
Vybíráme kvalitní špekáček: nenechte se v obchodě napálit
Chladící boxy v supermarketech překypují různými druhy uzenin na oheň nebo na gril, rozdíly v jejich složení ale bývají propastné. Někdy ani cena není spolehlivou zárukou kvality. Při nákupu špekáčků na opékání se tudíž neřiďte pouze cenou, ale důkladně prostudujte etiketu výrobku.
TIP: Evropská komise zařadila v roce 2011 špekáčky na seznam specialit. Špekáčky tak poznáte i podle kulatého žlutomodrého loga s označením „tradiční specialita“. U špekáčků na váhu musí být logo umístěno na viditelném místě poblíž výrobku.
Prodávané špekáčky musí splňovat zákonné požadavky. Potravinářská vyhláška č. 326/2001 Sb. pro maso a masné výrobky z roku 2011 uvádí, že špekáčky:
musí obsahovat min. 40 % masa a max. 45 % tuku,
musí být vyrobeny z hovězího, telecího nebo vepřového masa, případně jedno z nich,
nesmí obsahovat strojně oddělené maso (tzn. odřezky po vykostění).
Pokud výrobek zmiňované požadavky nesplňuje, nesmí jej výrobce nabízet jako špekáčky. Prodejci však tohle nařízení mazaně obcházejí a zboží označují jako buřty na opékání, párky na gril nebo jinými názvy,na které se vyhláška nevztahuje.
Pokud do sebe nechcete cpát nekvalitní suroviny, sáhněte po špekáčcích, které:
obsahují alespoň 50 % masa. Čím více, tím lépe,
obsahují kolem 20 % tuku. Sádlu se u špekáčků nutně nevyhýbejte. Kdyby byl obsah tuku příliš nízký, špekáčky se správně nepropečou a nebudou dostatečně šťavnaté,
obsahují minimální (nebo vůbec žádné) množství dusitanů, které reagují s dalšími látkami obsaženými v mase a ve větších dávkách představují pro lidský organismus závažné riziko.
Dozlatova a dokřupava. Jak na správné opékání špekáčků
Jen si to představte: rozděláte oheň, vybalíte uzeniny, čerstvý pecen chleba i další dobroty, vytáhnete opékací vidlice – a za chvilku už si pochutnáváte na voňavém a krásně propečeném špekáčku, který za letního počasí spláchnete několika doušky piva nebo studenou limonádou …
Pokud si při opékačce chcete užít velkolepé hodování, věnujte několik minut přípravám ohniště a nezbytného vybavení. Celý proces zvládnete ve třech krocích a výsledek za to rozhodně stojí.
Máte zájem o další nápady do své zahrady?Přihlaste se k odběru našeho newsletteru. Jednou za čtvrt roku vám pošleme souhrn toho nejzajímavějšího z našeho blogu. A k tomu navíc pár dalších (dosud nepublikovaných) tipů, díky kterým bude vaše zahrada prospívat a vzkvétat.
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.
1. Příprava základního vybavení
Ať už máte v plánu opékat špekáčky u klasického táboráku nebo dáváte přednost kupříkladu ohništi z cortenové oceli, připravte si vše potřebné:
Očistěte zahradní ohniště nebo gril od zbytků po minulém opékání.
Používejte ideálně tvrdým dřevem z buku, dubu či javoru. Dřevo ze švestky nebo z třešně také není k zahození. Dřevo musí být suché, aby dobře hořelo.
Opékací vidlice před použitím opalte v ohni: zbavíte se bakterií a jiných nečistot. Pokud nemáte po ruce vidlici, dobře poslouží i prut z lískového keře, asi jeden metr dlouhý.
Kromě pochutin nezapomeňte na sirky nebo zapalovač. U táboráku mějte po ruce i láhev s vodou, kdyby se oheň vymkl kontrole.
2. Opékání špekáčků
K tomu, aby se špekáčky řádně propekly, je musíte správně nařezat. Nejčastěji se setkáte s řezy do kříže: špičky na obou stranách naříznete do kříže, asi přibližně do jedné třetiny délky špekáčku.
Středová část špekáčku by kromě zapíchnutí vidlice nebo proutku měla zůstat neporušená. Zářezy neprovádějte příliš hluboké, jinak vám špekáček spadne do ohně.
Při samotném opékání špekáčků (totéž platí pro opékání buřtů) dodržujte několik zásad:
Nedávejte špekáčky přímo do plamenů. Držte vidlici v horkém vzduchu nad ohněm, dokud špekáček nezačne pouštět šťávu.
Jakmile se špekáček „orosí“, přibližte jej k plamenům asi na deset centimetrů a pravidelně vidlicí otáčejte. Špekáček se opeče rovnoměrně ze všech stran.
Při opékání špekáčků s vidlicí zbytečně nepohupujte: riskujete, že vaše večeře skončí místo na talíři v plamenech. K opékání nad vyšším ohněm si pořiďte podpěry pro vidlice, které pohodlně zapíchnete do země vedle ohniště.
Mějte po ruce talířky nebo papírové tácky, na které po opečení špekáčky položíte.
3. Baštění
Jakmile máte dozlatova propečený špekáček na tácku, pusťte se do jídla. Nezapomeňte na tlustší krajíc čerstvého chleba: horký špekáček na něj položíte, abyste si nespálili prsty.
Nakonec si špekáčky trochu dochuťte. Z omáček sáhněte po medové hořčici, kečupu, křenu nebo omáčce podle vlastního výběru. Skvělou pochutinou k opékačce jsou také zavařované okurky.
Užijte si parádní opékání špekáčků s celou rodinou
Pokud chcete do opékání špekáčků zapojit i své ratolesti, dbejte zejména na bezpečnost. U otevřeného ohně stačí jediná jiskra nebo zbrklý pohyb a popáleniny jsou na světě.
Pokud si chcete podobné situace ušetřit, zvolte raději ohniště na podstavci, ve kterém plameny udržíte snáze pod kontrolou, a navíc si nezničíte trávník na zahradě.
Skvělým řešením pro domácí opékačku jsou venkovní ohniště z cortenu:
Díky kruhovému tvaru jsou skoro stejně idylická jako klasický táborák: pohodlně kolem něj usadíte i větší počet osob, a to včetně omladiny.
Materiál je extrémně odolný proti nepříznivému počasí. Cortenové ohniště tak můžete nechat na zahradě po celý rok.
Působením větru se na povrchu ohniště vytvoří nápadná rezavá patina, jejíž odstín se u každého ohniště mírně liší. Všechna cortenová ohniště jsou tak jedinečná.
Cortenová ocel patří mezi trendy posledních let. Kulaté cortenové ohniště tak skvěle doplní design moderní zahrady.
Zjistěte, jaké jsou další výhody cortenové oceli a vyberte si jedno pro svou zahradu.
Získáte spolehlivého pomocníka pro domácí opékačku na dlouhá léta dopředu. Na křupavém špekáčků nebo opékaném buřtu si tak pochutnáte, kdykoliv se vám zamane. Dobrou chuť!
Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.
Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu?
Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.
Poslat dotaz
Zazimování růží stihněte před úderem prvních mrazů. Pár studených dnů růže vydrží, dokonce jim mohou pomoci přivyknout na zimní období. Dlouhodobě nízké teploty však mohou poškodit kořeny a listy. Přečtěte, jak si připravit růže na zimu, aby vás napřesrok potěšily svými zářivými barvami.
Oleandry se celkem dobře vypořádají s horkem i delším suchem, ale hluboké mrazy je mohou nenávratně poškodit. Pokud jim ale připravíte vyhovující zimoviště, na jaře znovu obrazí a oživí okolní prostředí úchvatnými barvami. Zjistěte, jak zazimovat oleandr v květináči nebo na zahradě, aby přežil studené zimní měsíce.
Zima už klepe na dveře a rána jsou čím dál chladnější. Ujistěte se, že vaše zahrada je na mrazivé počasí připravena. Pokud jste ještě nezazimovali všechny rostliny, teď je ten pravý čas!
My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.
Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.